Bouwproject Gambia mooie uitdaging voor Plusstudenten

Een stukje roeien om naar je werk te gaan

Na een lange en intensieve voorbereiding vertrokken op 29 mei vier Plusstudenten van de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouwkunde en begeleidend docent Bart Rhebergen naar Gambia. Het doel was om een nieuwe ambulancepost op het eilandje Jinack te bouwen: “Na een vliegreis en een indrukwekkende boottocht over de oceaan, waarbij we Senegal nog even hebben aangedaan, kwamen we bij de ambulancepost. De fundering was al gestort en enkele kolommen stonden er al.” De maatvoering bleek echter Gambiaans, het scheelde een paar meter met de papieren plannen: “Daarbij stonden de kolommen ook niet recht en evenwijdig. Het was direct duidelijk. Dit project vroeg wel om enig creatief bouwkundig inzicht.”

Zelf reis- en verblijfskosten ingezameld

De vier studenten, Glenn Hadderingh, Willem Jan Stortelder, Julian Hoogenberg en Muhammet Ali Yilmaz, volgden het afgelopen studiejaar het Plusprogramma. Zij hebben diverse workshops en trainingen gedaan op het gebied van communicatie, zakelijk e-mailen, netwerken en een cursus metselen bij Bouwmensen Gelderland Oost. “Daarnaast hebben ze in samenwerking met Mombarg Beton een mal ontwikkeld om in Gambia stenen te kunnen maken,” vertelt Bart Rhebergen verder. “De studenten hebben zelf de reis- en verblijfskosten ingezameld, met acties als de verkoop van zonnebrillen en polsbandjes tijdens het schoolfeest. Ook hebben ze bedrijven benaderd voor sponsoring.”

Lodge aan het strand

Het onderkomen voor de tijd in Gambia was een lodge op het strand van SangYang: “Bij aankomst `s avonds laat natuurlijk wel nog even de oceaan in voor een verfrissende duik. De dagen daarop was namelijk het ‘knallen’ voor onze mannen, met de spanten en het dak om zo snel mogelijk in de schaduw te kunnen werken.” Al gauw was het hoogste punt bereikt en kon de vlag van het Graafschap College in top: “Reden om ’s avonds een klein feestje te vieren, met plaatselijk gebrouwen Julbrew biertjes.” Het woon-werkverkeer was ook bijzonder: “Onze lodge lag ongeveer drie kilometer van de bouw. `s Morgens moesten we dus eerst een half uurtje lopen door het Afrikaanse landschap, vervolgens ontbijten, stokbroodje met oploskoffie, in het dorp. Daarna nog even roeien naar de overkant. En `s avonds natuurlijk het omgekeerde. De Champions League-finale hebben we met de lokale bevolking gekeken. Een gekkenhuis met al die voetbalgekke Gambianen. In een warm, donker hok met een tv’tje waren voor ons ‘Vipplaatsen’ gereserveerd. Een superervaring!”

Dag eerder klaar door superinzet studenten

De bouw liep door de superinzet van de studenten geweldig: “De Gambianen hadden ramadan en waren, begrijpelijkerwijs, daardoor wat moeilijker in beweging te krijgen. Alle blokken zijn door de jongens met behulp van een mal gemaakt. Uiteindelijk waren we een dag eerder klaar dan gepland. Deze dag hebben we besteed aan een uitje naar een safaripark in Senegal. Oog in oog met onder andere een neushoorn en een giraf. Echt gaaf! Na de oplevering hebben we drie dagen met twee jeeps door het binnenland van Gambia getrokken. Over de roodbruine, droge gravelwegen. Alles, maar dan ook echt alles, onder de rode stof! Onderweg veel projecten van de stichting en diverse bedrijven bezocht.”

Plusprogramma tilt studenten naar hoger niveau

Student Muhammet Ali had vanuit de moslimgemeenschap geld meegekregen voor de lokale bevolking: “Onderweg hebben we grote zakken rijst en suiker gekocht en aan de imam en ‘Elcalo’ (burgemeester) uitgedeeld. De laatste dag terug in de hoofdstad hebben we afgesloten met een heuse stranddag met kreeft en witte wijn. Vooral de witte wijn smaakte erg goed!” De laatste dag waren de studenten erg stil: “Niet zozeer door de kater,” lacht Bart Rhebergen, “Maar misschien meer als reactie op wat zij de afgelopen tijd gezien, gemaakt en beleefd hebben. Afscheid nemen van inmiddels vele Gambiaanse vrienden, van het paradijsje met de witte stranden en de palmbomen. Beseffen hoe goed en mooi Nederland is met alle mogelijkheden? Het doel van het Plusprogramma was om talentvolle studenten naar een hoger niveau te tillen. En dat is zeker gelukt! Trots op onze studenten!”

‘Alles mot, zal en geet kapot’

Student Muhammet Ali Yilmaz vond het super dat hij deel mocht nemen aan het ontwikkelingsproject: “Samen met de groep Buildteam4thegambia hebben we ervoor gezorgd dat de enige ambulance van het eiland zijn werk kan doen. Ik ben trots op wat we gedaan hebben!” Ook Glenn Hadderingh kijkt terug op een heel leerzame, avontuurlijke maar vooral leuke tijd: “Leerzaam in de zin van werk én levenservaring opdoen. The Gambia heeft mij laten beseffen hoe rijk je als Nederlander bent, dat de standaarden die wij hanteren niet zo standaard zijn. De ervaringen die je in deze periode opdoet, neemt niemand meer van je af!” Julian Hoogenberg heeft geweldige dingen gezien en meegemaakt: “Dingen die een normale toerist niet zou meemaken. Verder ben ik trots op wat we in een kleine periode van zestien dagen allemaal gedaan hebben. Mensen leren kennen, wennen aan de warmte en cultuur.” Collega-student Willem Jan Stortelder vult nog aan: “Bijna alles was kapot in Gambia, dus onze quote voor het land was: ‘Alles mot, zal en geet kapot” Maar mijn quote voor Gambia is nu: “ik mot zal en gao zekers terug! Het is een ervaring die je niet wilt missen.”