De weg naar Budapest

Mike Beskers heeft goud gewonnen bij de landelijke vakwedstrijd Skills Heroes op het gebied van webdesign. Mike was vorig jaar al 3e in dezelfde competitie, maar zag toen dat de nummer één naar Abu Dhabi mocht. Hij wilde dat ook en heeft daarom heel lang getraind voor de landelijke wedstrijd van dit jaar. ‘…ik had nog maar één doel, dat was het goud.’ Zegt Mike. 

‘Dit jaar had Mike zich goed voorbereid door allerlei opdrachten te doen’ geeft Edwin Vermolen (docent Mediavormgeving aan het Graafschap College) aan. ‘Op dag één was hij de dag winnaar. Daardoor wist hij dat hij in de finale zou zitten.’ Op de tweede dag heeft hij zich weer heel goed voorbereid en was zeer gedreven tot in de vroege uurtjes aan de slag. Mike zegt: ‘Ik wist wat er allemaal zou gaan gebeuren als ik de beste zou zijn in mijn vakgebied. Je wint niet alleen de gouden medaille, maar ook een ticket naar het EK, je verdient een plek in Team Nederland, je bent ambassadeur van je vak, het is een boost voor je cv, je netwerk wordt vergroot, je leert ongelooflijk veel en je krijgt kansen waar je nooit van hebt kunnen dromen. Dat is de reden waardoor ik dit jaar extra gedreven was om te winnen.’

Mike heeft afgelopen 5 april kennis gemaakt met Team NL die hem naar de Europese Skills in Budapest gaan begeleiden. Hij krijgt een vol programma voor zijn kiezen van zes zaterdagen op locatie, waarop hij trainingen van toppers krijgt. Intussen heeft hij de eerste training er al op zitten.

Dat het niet zomaar een voorbereidingsprogramma is staat wel vast. Mike: ‘Er komen nog wel hele mooie dingen aan. In juli ga ik twee weken naar China toe om daar les te geven aan docenten en studenten en ze voor te bereiden voor de China Skills. Het doel is docenten en studenten te voorzien van de basiskennis in HTML, CSS, PHP, JavaScript en SQL om zo het schoolniveau te verhogen. Dit is niet alleen een unieke ervaring voor mij, maar ook een onderdeel van het voorbereidingstraject richting het EK.’

De coaches die Mike krijgt zijn onder andere oud winnaars van voorgaande EK’s en WK’s, maar ook begeleiders vanuit het NOC*NSF. Zij zijn op zoek naar een echte winnaars mentaliteit. Mike moest van hen bijvoorbeeld al nadenken over waar hij minder goed in is, zodat ze die punten samen kunnen gaan verbeteren. Met de winnaarsmentaliteit zit het bij Mike wel goed volgens Tony Streef (docent applicatieontwikkeling bij het Graafschap College). ‘Hij heeft sinds vorig jaar al de droom, dus die spirit heeft hij wel! Dat merk je ook aan zijn voorbereiding, hij heeft van vorige jaren ook video’s bekeken en toont initiatief’.

In Team NL zit ook een persoon die alles voor hem regelt tot en met Budapest. ‘Hij moet alleen maar presteren, de rest wordt net zoals bij topsporters voor hem geregeld.’ Zegt Edwin Vermolen. Het team zorgt voor goede begeleiding, van eten tot busreis, maar ook hoe Mike met stress en media om moet gaan.

Deelname is ondanks het winnen van de landelijke Skills niet altijd gegarandeerd. In de aanloop naar het EK moet Mike een trainingsschema van 220 uur volgen, naast zijn reguliere opleiding en dat in zes maanden tijd. Edwin Vermolen zegt hierover: ‘Als hij na vier maanden niet voldoende tijd heeft gemaakt, mag hij niet meer mee doen.’ We wensen Mike heel veel succes en vooral ook veel plezier bij de voorbereidingen voor Budapest!