Internationaal ondernemen in Ethiopië

Op dit moment zitten zes studenten (Cas De Jongste, Daan Aversteeg, Jelle Klompenhouwer, Jurre de Lepper, Thijs ten Have, Thom Borneman) en twee docenten (Sjoerd Fontein en Kazio Slebioda) van Mobiliteit & Voertuigen in Addis Abeba, Ethiopië.

De studenten volgen het excellentieprogramma ‘Internationaal Ondernemen in de automotive’, opgezet door het Graafschap College in samenwerking met Stichting DOEN en garagebedrijf Auto Westerveld. Dit programma biedt de unieke kans om aanvullende werkervaring in het buitenland op te doen en daarmee nog beter voorbereid de arbeidsmarkt op te gaan. De overkoepelende thema’s binnen dit programma zijn ‘internationaal en sociaal ondernemen’ en ‘grensverleggend denken en doen’.

Tijdens de week in Addis Abeba bezoeken de jongens showrooms, werken zij mee in garages en voeren een klein marktonderzoek uit. Onze studenten hebben dan wel meer technische kennis in huis dan hun Afrikaanse collega’s, maar zij zijn onze jongens weer ver vooruit op het gebied van oplossend vermogen en vindingrijkheid. Ze hebben daar namelijk minder voorzieningen, gereedschap en materialen voor handen. Dit zorgt voor meer moeten denken in creatieve oplossingen om auto’s rijdend te houden.