‘Doll’s House’ project voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte

Een groepje studenten van de opleidingen Hout en meubel werkten voor het goede doel aan een bijzonder poppenhuis. Begeleid door docent Jeroen Vermeulen bouwden zij aan het ‘Towerhouse’, ontworpen door de bekende architect Hans van Heeswijk. Het ‘Towerhouse’ is een van negentien ontwerpen in het project ‘Doll’s House’, bedacht door de Doetinchemse architect Peter Masselink. Als vader van drie kinderen waarvan twee met een zeer ernstige energiestofwisselingsziekte wil hij met het project aandacht vragen voor deze vaak nog onbekende en onbegrepen ziekte: “Het is geweldig dat veel van mijn vakgenoten zo enthousiast zijn en dat ook deze studenten nu aangeboden hebben dit ontwerp ook echt te bouwen.”

‘Goed onderzoek meer dan nodig’

Per jaar krijgen ongeveer 600 kinderen de diagnose energiestofwisselingsziekte, weet Peter Masselink. Meer dan de helft van deze kinderen overlijdt voor hun achttiende verjaardag: “Onze dochter Imre is nog geen half jaar na haar geboorte in 2005 overleden. Onze tweede dochter is helemaal gezond, maar zoon Sverre, nu zes jaar, heeft helaas ook een afwijkend gen meegekregen. Hij en Imre zijn onze inspiratie om ons vol in te zetten voor fondsenwerving. Want goed onderzoek, bijvoorbeeld naar medicijnen, is meer dan nodig.” In december ontstond het plan om zijn vakgenoten eens ‘aan het werk’ te zetten voor dit goede doel: “Architecten en schaalmodellen, dat is een logische combi. Het leek me een leuk idee om hen nu eens een poppenhuis te laten ontwerpen voor deze kinderen. Ik kreeg veel respons, waaronder van enkele architecten die internationaal gezien hoge ogen gooien. Hans van Heeswijk zocht nog een partij om zijn ontwerp ‘echt’ te bouwen. Als oud-student van de Doetinchemse MTS dacht ik direct aan de bouwopleidingen van het Graafschap College.”

‘Van begin tot einde betrokken’

Jeroen Vermeulen hoefde maar heel kort te overleggen over de vraag of het Graafschap College mee wilde doen: “Graag! Het is een mooi project, dat maatschappelijk relevant is en ook nog eens een leuke uitdaging vormt voor onze meubelmakers. Het ‘Towerhouse’ is een echt torenhuis. Elk vertrek heeft een eigen verdieping. Keuken, woonkamer, werkkamer en slaapkamers zijn allemaal boven elkaar. De trappen zijn in het midden en koppelen de verschillende verdiepingen ruimtelijk aan elkaar. Best een hele klus om dat netjes in elkaar te zetten.” Studenten Ingmar Hummelink en Bas Kluitman doen graag mee: “Het leukste is dat we er van begin tot einde bij zijn betrokken. We hebben de tekeningen omgezet naar bestanden die kunnen worden gelezen door onze freesmachines en zijn nu bezig met de constructie. Wat extra motiveert, is dat het niet alleen voor jezelf is, maar voor een goed doel. Dan zorg je dat je het werk extra mooi aflevert.”

Reizende tentoonstelling en veiling

De voorbereiding voor het ‘Doll´s House’ project loopt tot maart: “Er wordt een boek gemaakt met daarin alle poppenhuizen en hun architecten. Daarna volgt er een reizende tentoonstelling door Nederland,” vertelt Peter Masselink verder. “De poppenhuizen zijn dan in ieder geval te zien in het Radboud Ziekenhuis en bij Bureau Europa in Maastricht. Het Doll’s House project wordt afgesloten met een veiling. De opbrengst gaat naar Stichting Energy4All en Stofwisselkracht voor het onderzoek voor een medicijn tegen energiestofwisselingsziekten. Maar het allerbelangrijkste is de aandacht die het genereerd. Er is nog zoveel te ontdekken en vertellen over energiestofwisselingsziekten.”