Word een echte allrounder en ga aan de slag in het Werkatelier Design & Industry!

Kies je voor het profiel Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer in de beroepsopleidende leerweg (bol)? Dan kun jij tijdens en naast je studie experimenteren in ons Werkatelier Design & Industry. Word een echte allrounder en ga aan de slag met het ontwerpen van meubels, werk met verschillende materialen en technieken, leer van alles over duurzaamheid en denk na over het verbeteren van productieprocessen!

Word een echte allrounder

Het Werkatelier wordt in het schooljaar 2018-2019 officieel geopend. Als student krijg je hier de vrijheid om met je eigen ideeën aan de slag te gaan. Een aantal huidige studenten heeft het afgelopen jaar deze nieuwe werkwijze al uitgeprobeerd en is heel enthousiast. “Wat ik vooral leuk vind aan de opleiding is dat je eigen inbreng kan hebben. Er is ruimte om eens wat anders te doen”, vertelt student Femke. Student Sanne heeft bewust de overstap gemaakt naar het profiel Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer van het Graafschap College: “Mijn vorige opleiding was wel creatief, maar ik heb daar het uitvoeren erg gemist. Het draaide vooral om het verkopen van meubels, terwijl ik het juist leuk vind om dingen te ontwerpen.” Ook student Luuk maakte de overstap naar het Graafschap College: “In mijn vorige opleiding wilde ik graag ontwerpen en met hout werken, maar dat ging niet. Daarom ben ik overgestapt naar het profiel Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer op het Graafschap College.”

Leer secuur te werken

“Met het Werkatelier willen we bereiken dat studenten breder opgeleid worden en extra gemotiveerd worden”, vertelt seniordocent André Verhoeven. Luuk vertelt: “Ik hou niet van standaard en ik word ook niet gemotiveerd van het volgen van een ontwerp uit een boek. Daarom heb ik gevraagd of ik zelf een ontwerp mocht maken en uitwerken. Dat mocht: ik heb zelf een tafel ontworpen van hout en epoxy (een soort kunstglas). Die tafel gebruiken we nu thuis als eettafel, dat maakt mij toch wel erg trots. Doordat je zelf het hele proces mag uitwerken, word je gemotiveerd en wil je dat het eindresultaat écht mooi is. Je gaat daardoor secuurder te werk. Het gaat om het totaalplaatje.” Ook Sanne vertelt: “Ik vind het leuk om meer in perfectie te werken. Je richt je meer op details omdat het product van het begin tot het eind van jezelf is.”

Goed voorbereid een baan

Door zelf het hele proces uit te werken, word je een echte allrounder. De allrounder waar bedrijven op zitten te wachten. “Als je altijd alles aangeleerd hebt gekregen, is de stap naar een werkgever uiteindelijk een stuk groter”, vertelt Femke. “Vaak wordt er tijdens het ontwerpen niet nagedacht over de uiteindelijke uitwerking van een meubelstuk. Door dit ontbrekende inzicht en de vaak slechte communicatie gaat het in de praktijk dan mis”, volgens André Verhoeven. “Doordat je ontwerp en uitvoering combineert, word je helemaal voorbereid op een succesvolle baan. Wat je daarvoor nodig hebt zijn vooral interesse en zelfstandigheid. De docent begeleidt de student in een coachende rol, in plaats van te vertellen wat de student moet doen. Studenten kunnen natuurlijk altijd om tips en advies vragen.”

Een gezellige en leerzame plek

Dankzij het Werkatelier Design & Industry wordt de opleiding breder. “Met name het ontwerpen en experimenteren met materialen trekt steeds meer meiden aan”, zegt André Verhoeven. “Het wordt steeds vanzelfsprekender dat vrouwen ook dit soort werk kunnen doen”, vertelt Sanne. “Ik vind het hartstikke gezellig tussen de jongens en mis het gekibbel over nepnagels totaal niet!”, zegt Femke lachend. Dat deze studenten het naar hun zin hebben, is duidelijk. Waar ze zich zelf over tien jaar zien? Dan werken zij ergens waar zowel het ontwerpen als de uitvoering belangrijk is. “Ik wil de techniek en constructie achter meubels leren kennen”, zegt Sanne. De combinatie creativiteit en vrijheid en van het begin tot het eind bij een project betrokken zijn, lijkt de studenten erg leuk.

Doe mee aan de ontwerpwedstrijd!

Om nu alvast kennis te maken met ons nieuwe werkatelier hebben we iets leuks bedacht! Je kunt meedoen aan onze ontwerpwedstrijd. Ontwerp je eigen meubelstuk, maak er een tekening van en wie weet mag jij binnenkort aan de slag om je zelfontworpen meubelstuk echt te gaan maken. Lees hier meer over de ontwerpwedstrijd.