Innovatieve opleiding voor operators in de Smart Industry

Graafschap College speelt in op innovaties

Onder andere als gevolg van productieautomatisering ontstaan nieuwe beroepen. Denk hierbij aan ontwikkelingen als Smart Industry, Smart Bending en Robotisering. Met een mbo-opleiding voor operators die werkzaam zijn in de Smart Industry speelt het Graafschap College hierop in. Docent Frank Haarsman: “Een operator werkt in een geautomatiseerde omgeving, met machines en installaties, aan het productieproces. Het verschil met een mechanisch of procesoperator is onder andere dat een operator in de Smart Industry het digitale proces van klantvraag tot eindproduct begeleidt. Omdat het productieproces steeds verder wordt geautomatiseerd, zijn goed opgeleide operators nodig”.

Maakindustrie in Oost-Nederland

Er zijn veel voorbeelden van hoe bedrijven Smart Industry vorm geven. Zo is er een bedrijf die dankzij de fundamentele herziening van de productieprocessen en een nieuwe productielocatie grote successen op het gebied van duurzaamheid, flexibiliteit en korte levertijden behaalt. Met het in gebruik nemen van een nieuwe geautomatiseerde lasrobotlijn is het hen gelukt om het productieproces fors te verkorten. Frank Haarsman vervolgt: “De operators die bij dit bedrijf worden opgeleid door het Graafschap College, zijn in staat om deze nieuwe ontwikkeling bij te houden, het productieproces te verbeteren en zich verantwoordelijk te voelen om met collega`s te werken aan een fantastisch product”.

Aanvullende (praktijk)modules

Afhankelijk van de werkzaamheden van de operator is het mogelijk om naast de mbo-opleiding aanvullende (praktijk)modules te volgen. Voorbeelden hiervan zijn cnc verspanen, verbindingstechniek, meet- en regeltechniek, elektrotechniek, plaatwerken, enzovoort.

Meer informatie?

De herziene bbl-opleidingen voor operators op niveau 2 en 3 starten bij het Graafschap College vanaf het najaar 2017. Kijk voor meer informatie op de website van het Graafschap College.