Student werkt mee aan bouw van grootste overdekte mangrove ter wereld

Hoe gaaf is dat? Je volgt de opleiding Middenkader engineering (profiel Technicus engineering) en werkt tijdens je stage mee aan de bouw van de nieuwe mangrove in Burgers’ Zoo in Arnhem! Het overkomt Roel Giesen, eerstejaarsstudent van het Graafschap College. Hij loopt 10 weken stage bij Maessen Technische Installaties (MTI) in Oosterbeek. Dit bedrijf verricht alle technische werkzaamheden in de Arnhemse dierentuin.

Zeekoeien en kwallen

Burgers’ Zoo bouwt op dit moment aan de grootste overdekte mangrove van de wereld. Wereldwijd verdwijnen er grote stukken mangrove, terwijl deze een essentiële functie hebben voor de natuur. De dierentuin wil met de bouw bewustwording creëren bij de bezoekers. “De mangrove is een hal van 3.000 m2. Er leven zeekoeien in een bassin met een inhoud van één miljoen liter water. Ook komt er een zoutwatergedeelte waar onder andere kwallen in zitten”, vertelt Roel.

Leuke werkzaamheden, leuk team

Er is veel tijd en aandacht besteed aan het duurzame karakter van het gebouw. Zonnepanelen zorgen voor de energievoorziening, door middel van zonwering wordt de temperatuur gereguleerd, er wordt gewerkt met een warmte- en koudeopslag en bij het filteren van het water wordt energie bespaard door het water met behulp van zwaartekracht te transporteren. Roel vertelt enthousiast over zijn werk in de mangrove: “Mijn werkzaamheden hebben vooral betrekking op de regeltechniek. Ze bestaan uit het trekken van kabels, het monteren van goten, het bekabelen van pompen en het plaatsen en aansluiten van schakelkasten en sensoren. Ik werk in een leuk team en heb het enorm naar mijn zin. Het is heel anders dan de lessen op school. In een heel korte tijd leer je heel veel in de praktijk. Het zal wel weer wennen zijn als mijn stage er op zit.”