Studenten bouwen ‘kanteltafel’ voor Body Stress Release praktijk

‘Om twaalf uur komt de eerste patiënt’

Het was toch nog even stressen voor de drie studenten Technicus en engineering (industrieel design) bij de oplevering van de behandelbank voor de praktijk voor Body Stress Release in De Heurne. Onder het toeziend oog van praktijkeigenaar René Lensink monteerden zij de zelfontworpen en -geproduceerde ‘kanteltafel’ in een van de behandelkamers: “Als je hem iets van de kant zet, gaat het net passen met het schuine dak,” overleggen ze, terwijl de hydraulische pompen de tafel in een hoek van 65 graden brengen. “Om 12 uur komt de eerste patiënt,” meldt de therapeut nog even voor de zekerheid. “Komt goed,” klinkt het onder uit de metalen constructie.

Kanteltafel ontziet spierkracht patiënt

Body Stress Release is een gezondheidstechniek die zich niet specifiek richt op een ziekte of een lichamelijk probleem, maar die het zelfherstellend vermogen van het lichaam activeert via de spieren: “Dit van nature aanwezige vermogen neemt af wanneer spieren niet meer in staat zijn om opgebouwde spanning los te laten,” legt René Lensink uit. “Deze vastgezette spierspanning (body stress) beïnvloedt het zenuwstelsel en dit resulteert in een breed scala aan klachten, van hoofdpijn tot spijsverteringsproblemen. Wij kunnen die blokkades doorbreken. Omdat veel patiënten van ons moeite hebben om op de behandelbank te komen, werken we met speciale tafels die de patiënt van staande naar liggende positie ‘kantelen’. Dit zorgt ervoor dat het lichaam geen eigen spierkracht hoeft te gebruiken en direct kan ontspannen. Daardoor kunnen wij spierspanningen beter vaststellen en behandelen.”

‘Niet zomaar even te koop’

Een probleem is dat dit type specialistische behandelbank niet ‘zomaar’ even te koop is: “We hebben een aantal tafels van hout in gebruik die door een bekende van ons zijn gebouwd,” vertelt René Lensink verder. “Dat is echter een tijdrovend en ingewikkeld werk, waar deze houtbewerker helaas niet meer aan toe kwam. Bij toeval kwam het Graafschap College in beeld als mogelijke ‘producent’, doordat ik met de vader van een van de studenten in gesprek kwam na een behandeling. Hij zat zelf in de houtbewerking en was geïntrigeerd door de bijzondere behandelbank. Zijn zoon deed de opleiding Middenkader engineering en was daarvoor nog op zoek naar een interessant bedrijfsproject. Zo kwam van het een het ander.”

Scrum-methodiek verbetert groepswerk

Studenten Luuk Jansen, Cheyenne van Elteren en Thijs Hummelink hebben voor hun derdejaars praktijkopdracht Industrieel Design twintig weken gewerkt aan het project. “Met veel inzet en plezier,” merkt begeleidend docente Louise Elferink op. “We draaien dit project nu een paar jaar en we zien dat studenten steeds vaker zelf met leuke, bruikbare ideeën aankomen. Dat komt de motivatie zeker ten goede. De kwaliteit bij de presentaties lag daardoor weer hoger dan voorgaande jaren. Ook heb ik een andere werkmethode geïntroduceerd, gebaseerd op de scrum-methodiek. Met ‘sprintjes’ van vier weken zetten we de opdracht uit. Daardoor hebben we meer evaluatiekansen en ‘succes-momenten’ met de groep. De groepsdynamiek werkt daardoor beter en ook de terugkoppeling met de opdrachtgever heeft baat bij deze tussentijdse evaluaties. Deze groep is daar een mooi voorbeeld van. Enthousiast, goed contact met de opdrachtgever en uiteindelijk een prachtig werkend product opleveren, waarbij veel kennis van onder andere hydrauliek is opgedaan.”

‘Vijf over twaalf, mooi gedaan!’

Ondertussen zitten alle boutjes, kabeltjes en panelen op hun plek en wordt in de behandelkamer de ‘officiële’ overdacht gedaan. René Lensink mag de behandelbank voor het eerst bedienen en even testen. Op een paar kleine ‘fine-tune’ zaken na, de ‘zak-snelheid’ van de tafel mag bijvoorbeeld nog iets hoger, werkt alles naar verwachting. “Een mooi resultaat, waar we veel gemak en plezier van gaan hebben,” stelt hij tevreden vast. Dan is het ook al tijd voor de eerste patiënt. “Vijf over twaalf, mooi gedaan,” lacht de groep, toch wel een beetje opgelucht. Tijd voor een Stress Release behandeling? “Nee, gewoon lekker vakantie,” klinkt het nuchter.