Studenten Technicus engineering presenteren zelfgemaakte productielijn

Op 8 en 9 november hebben ruim vijftig vierdejaarsstudenten van het profiel Technicus engineering (niveau 4) hun eindproject afgerond. Op de locatie aan de Fabriekstraat presenteerden zij aan ruim 130 gasten, waaronder familie, vrienden en bedrijven, trots hun zelfgemaakte productielijn. Een productielijn die een festivalpakket, dat bestaat uit een tandenborstel, poncho, drinktray en deodorant, samenstelt.

Volledig automatisch

De studenten werden verdeeld in projectgroepen. Iedere groep ging aan de slag met het uitdenken, tekenen en realiseren van de productielijn. Onderlinge samenwerking in en met de verschillende projectgroepen was van groot belang. Het doel van de opdracht was dat het vullen van het festivalpakket geheel automatisch verloopt. Vanuit een buffer wordt een lege doos op de baan geplaatst. Vervolgens wordt de doos gevuld met een drinktray, tandenborstel, poncho en bus deodorant. Daarna wordt de doos voorzien van een deksel en tape. Tijdens het proces worden verschillende hightech componenten toegepast, waaronder vision systemen, profinet communicatie, veiligheidsscanners, Simatic, Phoenix en Wago PLC’s en procesvisualisatie met behulp van Ipads. Ook hebben de studenten hun skills op het gebied van de softwarepakketten TIA portal, Codesys, Eplan en Solid Works aangetoond.

Laatste halfjaar

In het laatste halfjaar van hun opleiding gaan de studenten aan de slag met een bedrijfsproject. Dit gebeurt onder andere in samenwerking met de bedrijven Corthogreen, Ulamo, CIVON, Ubbink, Cato, Schildersbedrijf Albers, Van Raam, Het Internethuis, Menntronics, Q Concepts, Straatman en M locks. De bedrijven zijn lid van Metaalimpuls. Als de studenten de opleiding met goed gevolg afsluiten, ontvangen zij het diploma Technicus engineering. Met dit diploma kunnen ze aan de slag op de arbeidsmarkt of verder studeren aan het hbo.